Toyota bZ4X vil vise sin imponerende fremkommelighet i påsken

Årets påske vil by på utfordrende kjøreforhold i form av snø, is og skiftende temperaturer i store deler av landet. Det blir en optimal test for nye bZ4X, der Toyota tilbyr fremkommelighet som tidligere ikke har vært tilgjengelig i elbiler.

Toyota har lang historie med biler med firehjulsdrift. Modellnavn som Land Cruiser og Hilux er synonymt med fremkommelighet i særklasse, og takler de mest krevende forholdene man kan tenke seg både på og utenfor vei. I utviklingen av bX4X har Toyota tatt med seg erfaringen og kompetansen fra både mekaniske og elektriske systemer for firehjulsdrift. Dessuten har utviklingen blitt gjort i partnerskap med Subaru, som også bringer med seg omfattende AWD-kompetanse.

– Vi mener at Toyota bZ4X er den perfekte hyttebilen i Norge. Særlig på denne tiden av året der væremeldingene melder om krevende kjøreforhold i mange deler av landet i påsken, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.

Målet for Toyota har vært å lage et klasseledende system for firehjulsdrift for kompakt-SUV. Versjonene med firehjulsdrift (AWD) har lik kraftfordeling foran og bak, med 80 kW på både for- og bakakselen. Dette bidrar til at bilen oppfører seg nøytralt og forutsigbart på glatt føre, og reduserer risikoen for understyring og overstyring i svinger.

De flate batteriene plassert mellom for- og bakaksel gir en veldig god vektbalanse kombinert med veldig bra trekkraft i AWD-systemet, noe som gjør at bilen får utmerket gripeevne og stabilitet i svinger, ved akselerering og bremsing. Resultat gir mindre krengning, mindre skrens, bedre fremkommelighet og dermed tryggere kjøreegenskaper.

Under ekstra krevende forhold kan føreren i tillegg benytte seg av X-MODE, ved å velge den modusen som passer forholdene best, med valg for Snø/Grus eller Dyp snø/Søle.

– AWD-systemet med lik kraft foran- og bak tar deg trygt frem på krevende veier og underlag. I tillegg vil X-MODE gi ekstrem fremkommelighet på nivå med legendene Hilux og Land Cruiser, sier Pawlak.

Modusen Snø/Grus er spesielt tilpasset underlag som snølagte og isete veier og grusveier hvor bilen lett kan miste grepet og skli. Bilen vil bremse det hjulet som spinner og overføre kraften over til de hjulene som har godt feste. Da øker du gripeevnen og bilen får ekstra god fremkommelighet.

En annen modus er Dyp snø/Søle er spesielt tilpasset underlag med dårlig fremkommelighet hvor hjulene vil synke noe ned i underlaget. Modusen for Dyp snø/Søle vil midlertidig kansellere antispinnsystemet (TRC). På denne måten vil det fordeles samme kraft til samtlige fire hjul, slik at man får nok kraft til å komme seg ut og opp, uten at bremsene hindrer oppstarten.

I tillegg inneholder X-MODE Downhill Assist Control (DAC) og Grip Control. Når X-MODE er aktivert går hjelpesystemet for nedoverbakker automatisk i standby. DAC aktiveres i hastigheter under 30 km/t og hverken gasspedal eller brems trykkes inn.

Grip Control støtter førerens kjøring ved å opprettholde en lav hastighet i bratte hellinger og på glatte veier, uten at føreren må trykke inn gasspedalen eller bremsepedalen, men kan konsentrere seg om å styre. Systemet er aktivt når man har aktivert enten Snø/Grus eller Dyp snø/Søle-modus. Farten kan stilles i 5 nivåer fra lav til høy (ca. 2 - 10 km/t).

Om AWD X-Mode på bZ4X:

* System for firehjulsdrif i bZ4X som gir trygg og stabil kjøring og ekstremt god fremkommelighet

* Lik trekkraft foran og bak gir stabilitet

* Har ulike kjøremoduser tilpasset krevende forhold som skal overkommes

* Modusen Snø/Grus er spesielt tilpasset snølagte og isete veier

* Modusen Dyp snø/Søle er tilpasset underlag der hjulene vil synke noe ned

* I tillegg finnes funksjoner som Downhill Assist Control og Grip Control

Del denne artikkelen

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkin
  • Linkin
  • Linkin